ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ. Πώς αλλάζει τη συμπεριφορά μας;

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ. Πώς αλλάζει τη συμπεριφορά μας;

Αλλάζει τη συμπεριφορά μας η Διακοσμηση; Οι περισσότερες αναπτυξιακές θεωρίες της ψυχολογίας και της παιδαγωγικής αποδίδουν τις αλλαγές στη συμπεριφορά του ανθρώπου στις επιρροές από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μια αλλαγή συμπεριφοράς που εμφανίζεται κατά την ανάπτυξη, από τη βρεφική ηλικία έως την ενηλικίωση είναι ο αυξανόμενος αριθμός των συνειδητών επιλογών που γίνονται στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του σπιτιού και της διακόσμησής του. Αρκετές μελέτες έχουν ασχοληθεί με τη διερεύνηση της συγκεκριμένης πτυχής της αναπτυξιακής θεωρίας και κάποιες αναφέρονται και στο περιβάλλον που ελέγχεται άμεσα και εύκολα ειδικά από τους εφήβους, τα υπνοδωμάτια τους.

Εκατοντάδες φοιτητές συμμετείχαν σε έρευνα που αφορά τη διακόσμηση και την επίπλωση των υπνοδωματίων. Η έρευνα αξιολόγησε αρκετές μεταβλητές όπως το φύλο, την συναισθηματική και κοινωνική κατάσταση του ερωτώμενου, τα αρνητικά και θετικά ενεργά φαινόμενα γονότυπου-περιβάλλοντος, το ύψος και το βάρος, την επιρροή, την προτίμηση καθώς και τον βαθμό αποδοχής του στυλ και της διακόσμησης του υπνοδωματίου. 

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την ύπαρξη αιτιώδους σχέσης ανάμεσα στις προτιμήσεις σχεδιασμού και διακόσμησης των σπιτιών και του κάθε δωματίου. Τα υπνοδωμάτια των κοριτσιών περιείχαν μεγαλύτερη ποικιλία αντικειμένων από τα υπνοδωμάτια των αγοριών. Επιπλέον, τα κορίτσια ήταν συνολικά πιο δραστήρια στην προμήθεια ειδών για τα υπνοδωμάτια τους από ό,τι τα αγόρια. Όσον αφορά την εφηβεία, τα κορίτσια διέφεραν στις προτιμήσεις τους αλλά και στη νοοτροπία χρήσης των δικών τους χρημάτων για την προμήθεια ειδών διακόσμησης. Οι αντιληπτές επιρροές στον σχεδιασμό της κρεβατοκάμαρας των εφήβων συσχετίστηκαν με προτιμήσεις για συναφή αντικείμενα (π.χ. η κατηγορία επιρροής "Μαθήματα στο σχολείο" συσχετίζεται θετικά με το στοιχείο "Βιβλιοθήκη"). Όσον αφορά τον σχεδιασμό του υπνοδωματίου, οι έφηβοι είχαν την τάση να αγνοούν τη βούληση και τις κατευθύνσεις των γονέων τους σχετικά με τη διακοσμηση και το σχεδιασμό του δωματίου τους και έδωσαν στα υπνοδωμάτια τους τον χαρακτήρα που τελικώς επιθυμούσαν οι ίδιοι.

Οι φίλοι των εφήβων αποδείχτηκε κατά τη διάρκεια της μελέτης ότι επηρέασαν τη διακόσμηση και τον συνολικό σχεδιασμό του υπνοδωματίου. Προηγούμενες μελέτες σχετικά με το φύλο, την ηλικία και την κατάσταση κατά την εφηβεία επαληθεύουν αυτά τα ευρήματα. Περαιτέρω, αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν τις υποθέσεις της αναπτυξιακής θεωρίας όπως σχετίζονται με τις βιο-κοινωνικές επιρροές αλλά και τις αρνητικές και θετικές παθητικές επιδράσεις του οικογενειακού περιβάλλοντος. 

Η διακόσμηση ήταν, είναι και θα είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα με βαθιά προέκταση στον ψυχισμό και την προσωπικότητα του ανθρώπου. Εμείς στην Athinaishome θα σας βοηθήσουμε να προμηθευτείτε τα κατάλληλα είδη διακόσμησης στις οικονομικότερες τιμές της αγοράς. Μην διστάσετε να ζητήσετε και τις αντίστοιχες συμβουλές. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

Βιβλιογραφική πηγή:
Denise E. Taylor, (2005)  "Bedroom Design and Decoration: A Context for Investigating Developmental TBedroom Design and Decoration: A Context for Investigating Developmental Theory in Adolescenceheory in Adolescence"  Dissertation - Utah State University