ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ: Πώς την αξιολογούμε;

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ: Πώς την αξιολογούμε;

Έχει η διακοσμηση στοιχεία αξιολόγησης αναλλοίωτα στο χρόνο ή το γούστο είναι κάτι που αλλάζει ριζικά από γενιά σε γενιά; Όσο περνούν οι εποχές παρατηρούμε αδιάκοπες αλλαγές τάσεων στο χώρο της διακόσμησης τόσο σε αισθητικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο. Νέα προϊόντα έρχονται να εξυπηρετήσουν νέες ανάγκες. Η διακόσμηση όμως, διατηρεί αναλλοίωτες στον πέρασμα των αιώνων κάποιες βασικές αρχές, οι οποίες αποτελούν τον βασικό άξονα αναφοράς και δράσης κάθε ανθρώπου που θέλει να ζει σε ένα όμορφο οικιακό περιβάλλον. Θα ήταν πολύ χρήσιμο εν προκειμένω να αναφέρουμε κάποιες από αυτές.

Καθαρότητα και διαύγεια
Η σχέση του ανθρώπου με τη διαχείριση των χρωμάτων και του φωτός ήταν ανέκαθεν καθοριστική στη διακοσμηση ιδιωτικών χώρων. Ο προσωπικός μας χώρος μεταμορφώνεται σε ένα ξεκούραστο και ευχάριστο περιβάλλον όταν το φως ρέει ανεμπόδιστα ανάμεσά μας. Τα χρώματα που θα επιλέξουμε για τη διακοσμηση του σπιτιού μας, οφείλουν να εξυπηρετούν την ομαλή διάχυση του φωτός. Τα ανοιχτά και παστέλ χρώματα ανακλούν το φως σε λογικά πλαίσια, δημιουργώντας έτσι μια νότα χαράς και αισιοδοξίας. Τα σκούρα αλλά και τα έντονα χρώματα καλό είναι να χρησιμοποιούνται με μέτρο ώστε να εξυπηρετούν σαφείς λειτουργικές σκοπιμότητες σε κάθε δωμάτιο. Ταυτόχρονα, οι έντονες αντιθέσεις στα χρώματα εκ φύσεως εξάπτουν την όραση και τον συναισθηματικό μας κόσμο, γι αυτό οφείλουν να τυγχάνουν φειδωλής αντιμετώπισης στη διακόσμηση του κάθε δωματίου μας.

Ενσωμάτωση φυσικών στοιχείων 
Τα φυσικά υλικά όπως συναντώνται πρωτογενώς στο φυσικό τους περιβάλλον, διαμορφώνουν έναν οικείο χώρο. Η διακόσμηση με πέτρα, ξύλα και τα παράγωγά τους, φέρνουν τον άνθρωπο πιο κοντά στην αρχέγονή του υπόσταση. Ο ψυχικός κόσμος του ανθρώπου ισορροπεί και θεωρεί ενστικτωδώς όμορφη μια ανεπιτήδευτη αναφορά σε ένα φυσικό υλικό. Όταν ομιλούμε βέβαια περί διακόσμησης, δεν αναφερόμαστε υποχρεωτικά σε υλικά δομικού χαρακτήρα. Ένα ξύλινο τραπεζάκι με ανάγλυφες ραβδώσεις, ένας μικρό πέτρινο διακοσμητικό αντικείμενο, ένας καθρέφτης διακοσμημένος περιμετρικά με κοχύλια είναι ικανά κατά περιστάσεις να δώσουν στον χώρο έναν φρέσκο αέρα διακοσμησης.

Αισθητική χρησιμότητα ή χρηστική καλαισθησία.

Όταν εισάγουμε ένα διακοσμητικό προϊόν στο χώρο μας, δεν αρκεί να είναι αποκλειστικά όμορφο ή αποκλειστικά χρήσιμο. Πρέπει να τηρεί σε αρμονική αναλογία και τις δυο αυτές ποιότητες. Όσο όμορφο και αν είναι ένα μεγάλο στιβαρό έπιπλο εισόδου, καταλήγει αποπνικτικό όταν δεν υπάρχει επαρκής ανάγκη και ικανός χώρος για την τοποθέτησή του. Στη διακοσμηση πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα ζητούμενα ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και σε κόπο και σε χρήμα. Οι εταιρείες παραγωγής και διάθεσης ειδών διακόσμησης ανανεώνουν συνεχώς την γκάμα των προϊόντων τους, δίνοντας έτσι στο αγοραστικό κοινό πληθώρα επιλογών. Υπολογίστε λοιπόν σωστά τις ανάγκες σας και ξεκινήστε τις έξυπνες και στοχευμένες αγορές!

Στην athinaishome θα χαρούμε να σας οδηγήσουμε σωστά στην επιλογή του κατάλληλου προϊόντος για τις δικές μας εξατομικευμένες ανάγκες. Μη διστάσετε να μας εκφράσετε τις απορίες σας σε οποιαδήποτε κατηγορία προϊόντων. Θα χαρούμε να σας προτείνουμε αυτό που αρμόζει στην κάθε περίπτωση. Η διακοσμηση άλλωστε είναι ο χώρος που γνωρίζουμε να υπηρετούμε πιστά εδώ και αρκετά χρόνια.